Областната епизоотична комисия обсъди мерките за недопускане заболяването Африканска чума по свинете на територията на Кюстендилска област и на страната. Областният управител Иван Каракашки ще издаде заповед, с която ще разпореди на собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност. Забранено е изхранването на животни с хранителни отпадъци. Кметовете на общини трябва със свой заповеди да забранят търговията със свине на нерегламентирани пазари, а такива има в Кюстендил и Дупница коментира д- р Емил Гъгнев, началник на отдел "Здравеопазване" в Областна дирекция по безопасност на храните.


Проверки ще се извършват на сметища, паркинги, бензиностанции. Собствениците на паркинги трябва да осигурят разделно събиране на отпадъците и тяхното ежеседмично извозване.ОД МВР и ДАИ- Кюстендил ще проверяват за транспорт на живи животни и продукти от животински произход, като ще се изискват документи за произход и контрол. Регионална дирекция по горите ще координира с ловните дружини следенето на промяна в поведението на дивите свине. Засилен ще бъде контрола и на граничните пунктове Гюешево и Олтоманци.
Ще се проверява за свободно- пасищно отглеждане на свине, което е забранено.Проверки ще се направят и на всички сметища, по отношение на тяхното ограждане и недопускане на достъпа на животни и хора.


Инспекторите от отдел "Контрол на храните" ще следят за обезвреждането на кухненските и хранителни отпадъци, и опаковки от хотели, ресторанти и др. В обектите за търговия и производство на храни ще се следи за наличието на суровини и храни, с произход от инфекциозната зона в Литва. 

Човекът не боледува от заболяването Африканска чума по свинете.
"Не искам да се подценява опасността, защото заболяването ликвидира в Литва целия отрасъл- свиневъдство. Руската федерация от години не може да се справи с ликвидирането на огнищата на нейна територия. България има забрана за износ на свинско месо от 2008 година, когато бе открита Класическа чума по свинете в Трекляно", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов.

На територията на ЕС, заболяването е регистрирано първо в Литва, през януари, а след това и в Полша, през февруари. От години огнища, постоянна има и на остров Сардиния.


Участие в Областната епизоотична комисия взеха директорите на ОД МВР- комисар Елиян Стамболийски, на РЗИ- д- р Христо Кознички, на РДГ- Васил Пуров, на ДАИ- Росен Димитров, на Областна дирекция "Земеделие"- Йордан Домозетов, експерти от ОДБХ, РИОСВ, Областно пътно управление, ОУ ПБЗН.