Много добра оценка за работата на кюстендилската болница даде министърът на здравеопазването д- р Таня Андреева. "Броят на пациентите се увеличава. Разбрах, че се привличат хора и от други области. МБАЛ в Кюстендил работи добре", каза д- р Андреева.
От ръководството на болницата са споделили като негативна тенденция, че средната възраст на лекарите и останалия медицински персонал е над 50 г.
"Около 40% от завършващите млади специалисти заминават в чужбина, останалите избират университетските или областни болници. Затова предвиждаме, специализацията да започва при постъпването на работа. Трябва повече свобода на входа. Сега се чака 1- 2 години за място, защото са ограничени и младите хора напускат страната", заяви д- р Андреева.
Както в цяла България, така и в Спешен център- Кюстендил, основният проблем е липсата на достатъчно лекари. Трудно е предвижването в някои райони. В Бобов дол работи само един екип и ако той е на адрес има риск да се забави обслужването на друг сигнал, а във филиала в Рилския манастир работи фелдшер, коментира още здравният министър.


Д- р Таня Андреева обяви, че се подготвят законодателни промени в спешната помощ, които да се гледат в Народното събрание през есента. До момента, като че ли се работи повече с подзаконови нормативни актове, допълни министърът.

Връщане на интензивните грижи към Министерството на здравеопазването, остойностяване на труда на лекарите по клиничните пътеки, промени в нивата на компетентност при лечебните заведения и разделяне на неотложната от спешната помощ са основните акценти от разговорите на министърът на здравеопазването д- р Таня Андреева с директори на лечебни заведения и лекари в Кюстендил. Министърът ще инициира среща на съсловните здравни организации с новия директор на НЗОК д- р Румяна Тодорова.

“Спешната помощ трябва да обслужва с предимство настина спешни случай. Много често се правят домашни посещения при пациенти, които не могат да открият личния си лекар. Предстои ми среща и със съсловната организация на общопрактикуващите лекари”, коментира д- р Андреева. Тя допълни, че лекарите от Спешната помощ ще могат да специализират в почивните си от график дни. При липсата на такава възможност сега, младите лекари не желаят да работят в спешните центрове.