Областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, зам.-кметът Светослав Василев, членове на Женското дружество „Майчина любов”, потребители от Дом “Ильо Войвода”, с директора Анелия Велинова, кюстендилци, почетоха 2-та годишнина от смъртта на почетния гражданин на Кюстендил - Лили Шмидт.

В памет на Лили Шмидт, настояват за изграждането на Дом за възрастни хора в Кюстендил

Те поднесоха цветя пред паметника й, пред Общинската социална трапезария, която носи нейното име. Лили Шмидт е създателка на Социалната трапезария за бедни в Кюстендил, която вече е общинска и подпомага изхранването на над 300 хора в нужда.

 

Председателят на Женското дружество „Майчина любов”, Виолета Атанасова прочете искане за изграждането на Дом за възрастни хора в Кюстендил, като връчи документа на кмета Петър Паунов.

 
”Заминаването на много млади кюстендилци  за чужбина остави  значителна част от техните родители сами, като с напредването на възрастта им проблемът с тяхното обгрижване и социалните им комуникации става все по-сложен. Дори и да не е инвалидизиран, за един възрастен човек е изключително сложно да живее в самота.

Градът ни има все по-остра нужда от дом, в който възрастните хора да живеят спокойно и с достойнство, в общуване със свои връстници и под грижите на млади хора, които от своя страна биха намерили подходящи работни места в такава институция”, коментират от „Майчина любов”.

Кметът Петър Паунов коментира, че ще започне комуникация с представители на женското дружество, чрез зам.-кмета Светослав Василев.
 
“Безспорно е належаща нуждата. За съжаление трябва да степенуваме нуждите на хората, както знаете има много хора със специални потребности. Полагаме грижа да се изградят центрове и за тях. Но, първо ще изложим съображенията ни пред Майчина любов, а след това пред обществеността. Чакаме и новия Социален закон.

Ученици от 7-мо ОУ "Ильо Войвода" с признателност към Лили Шмидт в Седмицата на гората (СНИМКИ)

Финансирането на подобна услуга е нещо много солидно. Един модерен хоспис от западен тип, който бихме желали, изисква много солидна издръжка. Анализа на финансовите източници трябва да е пълен”, каза кметът Петър Паунов.

Европейска директива изисква да се закрият домовете от типа на Преколница и то не заради това че не е добър дома или лошото отношение, а защото те смятат че тези хора трябва да се адаптират в населени места с повече население, допълни кметът на Кюстендил. Общината вече подготвя проектите за европейско финансиране.
Дарик- Кюстендил