/ Влади Владимиров
Областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, зам.-кметът Светослав Василев, членове на Женското дружество „Майчина любов”, потребители от Дом “Ильо Войвода”, с директора Анелия Велинова, кюстендилци, почетоха 2-та годишнина от смъртта на почетния гражданин на Кюстендил - Лили Шмидт.

В памет на Лили Шмидт, настояват за изграждането на Дом за възрастни хора в Кюстендил

Те поднесоха цветя пред паметника й, пред Общинската социална трапезария, която носи нейното име. Лили Шмидт е създателка на Социалната трапезария за бедни в Кюстендил, която вече е общинска и подпомага изхранването на над 300 хора в нужда.

Почетоха паметта на Лили Шмидт
Влади Владимиров

Почетоха паметта на Лили Шмидт
Влади Владимиров

Почетоха паметта на Лили Шмидт
Влади Владимиров
 

Председателят на Женското дружество „Майчина любов”, Виолета Атанасова прочете искане за изграждането на Дом за възрастни хора в Кюстендил, като връчи документа на кмета Петър Паунов.
 
”Заминаването на много млади кюстендилци  за чужбина остави  значителна част от техните родители сами, като с напредването на възрастта им проблемът с тяхното обгрижване и социалните им комуникации става все по-сложен. Дори и да не е инвалидизиран, за един възрастен човек е изключително сложно да живее в самота.

Градът ни има все по-остра нужда от дом, в който възрастните хора да живеят спокойно и с достойнство, в общуване със свои връстници и под грижите на млади хора, които от своя страна биха намерили подходящи работни места в такава институция”, коментират от „Майчина любов”.

Женското дружество Майчина любов с инициатива за Дом за възрастни хора, в памет и на Лили Шмидт
Влади Владимиров

Кметът Петър Паунов коментира, че ще започне комуникация с представители на женското дружество, чрез зам.-кмета Светослав Василев.
 
“Безспорно е належаща нуждата. За съжаление трябва да степенуваме нуждите на хората, както знаете има много хора със специални потребности. Полагаме грижа да се изградят центрове и за тях. Но, първо ще изложим съображенията ни пред Майчина любов, а след това пред обществеността. Чакаме и новия Социален закон.

Ученици от 7-мо ОУ "Ильо Войвода" с признателност към Лили Шмидт в Седмицата на гората (СНИМКИ)

Финансирането на подобна услуга е нещо много солидно. Един модерен хоспис от западен тип, който бихме желали, изисква много солидна издръжка. Анализа на финансовите източници трябва да е пълен”, каза кметът Петър Паунов.

Европейска директива изисква да се закрият домовете от типа на Преколница и то не заради това че не е добър дома или лошото отношение, а защото те смятат че тези хора трябва да се адаптират в населени места с повече население, допълни кметът на Кюстендил. Общината вече подготвя проектите за европейско финансиране.
Дарик- Кюстендил