Общината на свой ред ще иска блокиране на сметките на “Марчела 90”
38627

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Общината на свой ред ще иска блокиране на сметките на “Марчела 90”
  • Общината на свой ред ще иска блокиране на сметките на “Марчела 90”

Общината може да спре плащанията за чистота, зареждане с храна по институциите на бюджетна издръжка и дори уличното осветление заради блокираните й банкови сметки от Окръжния съд по искане на две хасковски фирми. 3.5 млн. лв. е общата сума, заради която са издадени обезпечителни заповеди на съда. На нарочна пресконференция днес кметът на Общината Георги Иванов съобщи, че администрацията дължи на фирма "Европът" около 3 милиона, а на "Марчела 90" 460 000 лв. Задълженията са за дейности по инфраструктурата. Иванов заяви, че ще внесе жалба в Пловдивския апелативен съд. От общинската администрация са готови, ако съдът реши, да предложат имоти като замяна на обезпечението на дълга.

Фирма "Марчела" е просрочила с 2 години строежа на блоковете зад "В и К", вследствие на което дължи на Общината 756 000 лв. и ние съответно ще заведем иск за блокиране на сметките й, каза кметът Иванов.

В момента са блокирани всички общински сметки, без държавната субсидия, която по закон няма право да бъде стопирана. Запорът ни връзва ръцете да се разплащаме с фирми, изпълняващи нашите поръчки и това може да доведе до нови блокажи на сметки, коментира кметът. Той добави, че задълженията на Общината към момента са 6 милиона лева, а несъбраните вземания - 7 милиона. Целта е да се създава напрежение и хаос, причината е субективна, каза още Георги Иванов.

Дарик се опита да се свърже по телефона с шефовете на двете фирми, но безуспешно. Очакваме становищата им.



От "Марчела" коментираха, че фирмата е предприела тези действия, след като достатъчно дълго време е чакала да получи своите вземания от община Хасково и в крайна сметка е убедена, че съдът е този, който ще прецени.

От страна на "Европът" коментарът е аналогичен - след като са водени многократно разговори за погасяване на задълженията към фирмата, е преценено, че друг вариант за действие няма.

А подробностите от кметския брифинг - в прикачения звуков файл: