категоричен е управителят д-р Матей Матеев
Болницата в Димитровград
95657

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Болницата в Димитровград
  • Болницата в Димитровград
Общинската болница в Димитровград не е изправена пред риска след  1 януари да затвори врати, категоричен бе днес управителят й д-р Матей Матеев. По думите му тя е с диагноза хронично недофинансиране, а изходът е отпадане на лимитите, облекчени стандарти за общинските болници и увеличаване на цените за клиничните пътеки.

Оптимист съм за бъдещето на здравното заведение, защото с помощта на общината точно започнахме да излизаме от финансовата дупка и дори според одитния доклад имаме печалба, посочи той.

Вчера, по време на заседание на съвета за тристранно сътрудничество бе посочено, че поне 10 общински болници, сред които и тази в Димитровград, са застрашени от фалит до края на годината, а от 1 януари 2018 г. с увеличаването на минималната работна заплата ще спрат да работят, заради недостиг на средства за възнаграждения.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Днес д-р Матеев посочи, че увеличаването на фонда за работна заплата в МБАЛ „Св. Екатерина“ от 1 януари ще се отрази на финансовото й състояние, но към момента то е далеч по-добро, отколкото преди време, когато задълженията й бяха над 4 млн. лв.


Сега те са под 1.5 млн. лв., като с помощта на общината, която на два пъти е превела по 20 000 лв., са изплатени забавените частични заплати на средния медицински персонал от 2015 г. Д-р Матеев не отрече, че предстоят структурни промени, като съкращенията ще засегнат най-вече средния медицински и помощен персонал на пенсионна възраст в здравното заведение.

Заедно с общинския съвет и кмета набелязахме оздравителни мерки, които вече изпълняваме. На последното си заседание местният парламент гласува да бъде гарант за нов кредит, с който болницата да рефинансира стария заем, припомни той.

Междувременно председателят на комисията по здравеопазване в общинския съвет д-р Вълчо Митрушев съобщи, че на предстоящата следващата седмица сесия ще бъдат внесени предложенията за обявяване на конкурси за избор на управители на болницата и медицинския център.

Д-р Матеев неотдавна посочи, че е депозирал заявление за напускане, след като е изтекъл срокът по договора му за управление на стационара. Днес  той не даде категоричен отговор на въпроса дали ще се яви на предстоящия конкурс за управител.

Болница на Димитровград категорично е необходима и ние ще продължим да търсим варианти за нейното оздравяване и спасение, категоричен бе и д-р Митрушев.  Между 250 и 300 000 лв. са предвидени и в проекта за Бюджет`2018 г. за болницата, припомни той.

В МБАЛ „Св. Екатерина“  работят 8 отделения с леглова база, рентген и лаборатория. 183 души е щатният състав, като лекарите са 53.

125 са леглата в стационара, като през зимните месеци пълняемостта на отделенията е около 80%, а през летните пада до 50-60%, посочи още управителят д-р Матеев.