Там има над 350 хил. тома книги и периодични издания
Питал ли си се някога какво друго има в Народното събрание, освен прословутите кебапчета в стола, пленарната зала и естествено депутатите. Малцина знаят, но парламентът има и собствена библиотека с доста богата история и каталог.

Парламентарната библиотека разполага с две читални - едната е в сградата на площад Народно събрание №2, а другата на площад "Княз Алeксандър I" №1 (бившия Партиен дом).

Могат ли обикновените граждани да четат книги рамо до рамо с депутатите? Отговорът - това е абсолютно възможно.

И двете читални са отворени за ползване от граждани
 


Читалнята в по-малката сграда, която е срещу паметника на Цар Освободител е отворена за граждани в понеделник и вторник, с изключение на дните, в които има извънредни пленарни заседания. С разрешение на главния секретар на Народното събрание гражданите могат да ползват читалнята в сградата на пл. Народно събрание 2 и в друго време.


Читалнята в сградата на бившия партиен дом предоставя услуги за граждани всеки делничен ден.

Парламентарната библиотека притежава над 350 хил. тома книги и периодични издания. Тя разполага и с онлайн каталог, който може да разгледате ТУК.

Как мога да ползвам Библиотеката на Народното събрание?

Достъпът до двете читални е регламентиран и се извършва въз основа на издаден временен пропуск. За целта е необходимо да се обадите от която и да е сграда на Народното събрание на вътрешен номер 23 57 и да поискате да ви бъде издаден пропуск като посочите коя читалня ще посетите.

Пропуск се издава срещу представяне на лична карта или личен паспорт. Ако до вас седне някой господин в строг костюм, то най-вероятно той е именно от хората, които коват законите на страната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня