29 държавни служители от  Хасковска област към момента имат неплатени данъци, осигуровки или глоби към други институции. Задълженията им станаха изискуеми от Националната агенция за приходите поради отдавна изтеклия срок, в който е трябвало да бъдат внесени. Общо чиновниците дължат на бюджета около 50 000 лева, като в болшинството случаи става дума за просрочени данъци, фишове от КАТ, глоби за неправилно паркиране, глоби от бившата вече РИОКОЗ и други.

Още в края на миналата година публичните изпълнители от НАП в Хасково предупредиха 78 служители на различни ведомства от държавната администрация, чийто постоянен адрес е в областта, че имат неплатени в срок данъци, осигуровки или глоби. След като разбраха какви са мерките за принудително събиране, 43-ма от тях се издължиха изцяло, а 6-ма направиха частични плащания.

Националната агенция за приходите напомня, че при отказ за доброволно внасяне на сумите в бюджета, ще бъдат предприети необходимите законови мерки за тяхното принудително събиране, като например запор върху трудовото възнаграждение. По този повод публичните изпълнители приканват задължените лица да се свържат с тях, за да коментират възможностите за плащане, сред които и разсорчено погасяване на сумите.

Припомням, че в края на миналата година експерт, нает от чуждестранна фирма с представителство в България, беше уволнен заради „забравени" задължения към държавата. Работодателят му тогава прецени, че липсата на отговорност при плащането на данъци е гаранция за некоректност и в бъдеще. За да не се случват подобни неприятни ситуации, данъчните съветват да се търси контакт с приходната администрация. Законите предвиждат редица възможности, чрез които клиентите в затруднение могат да обслужват своите дългове и да продължат да работят.