Не се състоя първата работна среща, на която да започне координиране прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса „Калиакра“. Междуведомствената работна група на МОСВ с подгрупи „Земеделие“ и „Акватория“ трябваше да заседава в сградата на община Каварна. На срещата пристигнаха освен представители на МОСВ, водени от Мирослав Калугеров, още представители на МЗХ, БАН и БДЗП.

На срещата трябваше по план МОСВ да предложи екологична и научна информация, съобразена с културни, икономически, рекреационни, социални, местни особености, въз основа на която държавата  е направила предложение за създаване на  защитените зони ,,Белите скали“,  ,,Калиакра“ и ,,Комплекс Калиакра“, пред ЕК. Планирано бе и преразглеждане обхвата на Заповедта от 21 юли 2017 г. на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
 
Бе договорено, че на срещата няма да се разглежда формулировката за действия по работния проект на "Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали"; процедурата по Наредбата за планове за управление на защитени зони; предложения ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали“, тъй като все още не са извършени предхождащи процедури по реда на Наредбата за планове за управление на защитени зони, предвидени в действащото законодателство. 
 
Срещата бе провалена, след като представителите на подгрупи „Земеделие“ и „Аквакултури“ категорично отказаха да подпишат присъствен списък. Аргументите им са, че в него е отбелязано, че срещите се провеждат в МОСВ. Те изразиха и несъгласие да обсъждат Интегрирания план – Калиакра, докато не бъдат изпълнени техните искания за представяне на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености.


Всички участници прецениха, че разговорите в този формат са неконструктивни и докато не се изпълнят исканията на местните общности и протестиращите на 4 август плануваните срещи се прекратяват.