Община Тервел има терени, които се считат за подходящи за изграждане на соларна фотоволтаична електроцентрала.Това стана ясно след презентация на представители на инвеститорска група, съставена от австрийската фирма КИОТО АД и швейцарската КОНТОРАЛ АД, съобщават от кметството.

Инвестиционното намерение предвижда изграждане на фотоволтаична централа с ориентировъчна мощност от 4 мегавата, на площ от около 300 дка непродуктивна земеделска земя в посока към село Честименско.Тази централа ще бъде първата в страната с толкова голяма мощност. Досега са изградени няколко малки съоръжения в района на Карнобат, Айтос и Сливен. Последната централа, която инвеститорската група е завършила, е в Испания.

Строежът на слънчевите съоръжения изисква специфична технология за рамките и фотопанелите.Тези дейности ще бъдат възложени изцяло на специалисти от страна на инвеститорите. Дейностите по поддържащите съоръжения и локалната инфраструктура ще бъдат възлагани на местни изпълнители и доставчици. Готовата централа ще бъде обслужвана основно от български специалисти и местни хора.

Намерението на инвеститорите е да сглобят и пуснат в експлоатация съоръжението до края на 2009 година.