Правят алтернативна електроцентрала в Тервелско
Правят алтернативна електроцентрала в Тервелско / netinfo

Община Тервел има терени, които се считат за подходящи за изграждане на соларна фотоволтаична електроцентрала.Това стана ясно след презентация на представители на инвеститорска група, съставена от австрийската фирма КИОТО АД и швейцарската КОНТОРАЛ АД, съобщават от кметството.

Инвестиционното намерение предвижда изграждане на фотоволтаична централа с ориентировъчна мощност от 4 мегавата, на площ от около 300 дка непродуктивна земеделска земя в посока към село Честименско.Тази централа ще бъде първата в страната с толкова голяма мощност. Досега са изградени няколко малки съоръжения в района на Карнобат, Айтос и Сливен. Последната централа, която инвеститорската група е завършила, е в Испания.

Строежът на слънчевите съоръжения изисква специфична технология за рамките и фотопанелите.Тези дейности ще бъдат възложени изцяло на специалисти от страна на инвеститорите. Дейностите по поддържащите съоръжения и локалната инфраструктура ще бъдат възлагани на местни изпълнители и доставчици. Готовата централа ще бъде обслужвана основно от български специалисти и местни хора.

Намерението на инвеститорите е да сглобят и пуснат в експлоатация съоръжението до края на 2009 година.