Рисунки на учениците, посещаващи Лятната работилница за въображение в Художествена галерия – Добрич, са изложени редом до картини на изявени творци. Изложбата, наречена „Големите майстори и малките художници“ е подредена в една от залите на галерията и бе открита официално днес.
 
Ръководителите на Работилницата за въображение Галина Иванова и Милена Алджабари благодариха на децата, че споделят безгрижието на летните си дни с екипа на галерията, за да рисуват. Всички предложени творби са от дните, в които децата изобразяват през своите очи картини, графики и пластики от постоянната експозиция на културния институт. Сред изобразените са платната „Слънчев ден в Балчик“ на Здравко Александров, „Утро“ на Нуша Гоева, „Празници“ на Ангел Петров и др. Техните реплики са може би първа творческа рефлексия на въображението на малките художници, които са на възраст от 6 до 14 години. В изложбата могат да се видят рисунки с графит и с цветни моливи, пастели, водни бои и флумастери, както и смесена техника – пастел и водни бои, има и колажи. Има портрети, натюрморти и пейзажи, изобразени пластики и фигурални композиции.


„Децата са се справили чудесно. Нещата им стоят много добре до майсторите“, коментираха ръководителите. Те отбелязаха, че редовно посещаващите Работилницата от 2-3 години вече успешно боравят с художествени термини и възпроизвеждат много точно видяното. Освен това децата знаят имената на големи български художници като Владимир Димитров- Майстора, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Светлин Русев и др., чиито творби са притежание на добричката галерия. Знаят кой е Никола Тахтунов и как е създадена с негово участие първата художествена сбирка в Добрич, прераснала по-късно в експозиция и галерия.
 
След откриването на изложбата, децата отново се спуснаха в залите да рисуват. С това ще се сложи началото на бъдещата нова изложба на големите майстори и малките художници, казаха ръководителите. Освен тази експозиция, в помещението на Работилницата за въображение, всяка седмица, екипът на галерията подрежда актуална сбирка от последните най-сполучливи рисунки на учениците. Всеки вторник пък е ден за нови знания, в които чрез презентации и филми се говори за велики художници, стилове в изкуството и т.н.