Инициативен комитет от Ново Паничарево поде кампания за набиране на средства за възстановяването на параклиса в селото. Построен в началото на миналия век от именитата нестинарка *Керка Йорданова днес той е в лошо състояние.
 

Супер еко кампания за Седмицата на гората в Приморско


„Направиха се много неща до момента. Жените от инициативния комитет и църковното настоятелство успяха да съберат пари, с които да се позакърпи покрива. Параклисът е частично измазан, успяхме да направим и подпорната стена, която да спре водата, подкопаваща основите. Има обаче още много работа“, каза пред „Дарик“ кметът на приморското село Яна Жекова.
 

По думите й, след седмица предстои поредна среща между кметската управа и членовете на инициативния комитет. Параклисът се намира в самото село. Всяка година събира стотици вярващи за поклонение и курбан на големия празник Св. Константин и Елена.
 

Ново Паничарево празнува


„Кметството помага с работници и строителни материали. Много хора се отзоваха и вероятно средствата ще се съберат, надяваме се. Самият параклис се намира в частен терен на един от наследниците на Керка Йорданова, но няма кой да го стопанисва. Опитва се едно момче, прави основни неща и го крепи, но му е много трудно“, каза още Жекова.

 

*Керка Йорданова е едно от най-ярките имена в нестинарството. Местните я наричали Странджанската Ванга, тъй като често предсказвала за бъдещето. През годините родната й къща в Ново Паничарево е била посещавана от стотици хора от страната с надеждата за изцеление.