Със заповед на областния управител проф. Мария Нейкова беше обявена обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“, съобщиха от Областна администрация-Бургас.

Събарят незаконни обекти в местността „Росенец“ край Бургас

Предмет на обществената поръчка е премахването на незаконен строеж и обект, по обособени позиции, както следва: премахване на незаконен строеж - триетажна масивна сграда, находяща се в северната част на поземлен имот (ПИ) с идентификатор 07079.831.167 по Кадастралната карта (КК) на гр. Бургас, местност „Отманли“, лесопарк „Росенец“ и премахване на незаконен преместваем обект за охрана, находящ се в  северната част на ПИ с идентификатор 07079.831.94 (настоящ ПИ с идентификатор 07079.831.360) по КККР на Бургас, м. „Отманли“, лесопарк „Росенец.

Максималният финансов ресурс за изпълнение предмета на обществената поръчка е общо 56 800 лв., без вкл. ДДС. Обществената поръчка се финансира от бюджета на Областна администрация-Бургас.

Това стана възможно след като Министерският съвет отпусна необходимите средства за събаряне на двете незаконни постройки, предизвикали широк обществен интерес в парк Росенец. Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния зам.-кмет на Община Бургас.


Последното заседание на комисия „Росенец“ се провали поради липса на кворум

Предвиденият краен срок за подаване на оферти е 1 ноември. Разглеждането на постъпилите оферти е планувано за 2 ноември 2021 г. Максималният срок за изпълнение на дейностите от страна на спечелилия обществената поръчка е 30 дни от сключването на договора.

Настоящата обществена поръчка се възлага през Централизираната административно - информационна система на електронните обществени поръчки (ЦАИС ЕОП), чрез която се осигурява максимална публичност.

Посредством тази процедура се цели и защитаване на обществения интерес, като се насърчи конкуренцията и се създадат равни условия и прозрачност при провеждането й.

Областният управител проф. Нейкова обяви, че се спазват законово установените процедури и че след думите е дошъл моментът на конкретните действия, на които първата стъпка е обявяването на обществената поръчка.

Комисия „Росенец“ кани Ахмед Доган и Бойко Рашков на изслушване

„Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост“, допълни Нейкова. Като продължение на нейните думи е и издадената заповед за установяване на незаконни строежи върху държавна собственост на територията на област Бургас.

Сформирана е комисия от експерти на Областна администрация, която вече обходи всички държавни имоти в парк „Росенец“. Констатирани са нарушения и ще се предприемат аналогични рестриктивни мерки.

Става дума за четири имота - държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти.

Канят на изслушване Доган в парламентарната комисията за „Росенец”

За всички констатирани нарушения Областна администрация в най-кратки срокове ще уведоми Община Бургас за предприемане на мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията.

Експертите на Областна администрация продължават проверките за състоянието на държавните имоти и ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби.