Кандидатът за член на Европейския парламент от Коалиция за България Маруся Любчева готви законодателни промени за целесъобразно използване собствеността на университетите. Това стана ясно по време на среща на Любчева с академичното ръководство на Университет „Проф. Асен Златаров”.
 Един от основните проблеми за разрешаване пред университетското ръководство е въпросът със собствеността и по какъв най-полезен и ефективен начин да бъдат използвани имотите, предоставени за управление на висшите учебни заведения. Според Любчева в сегашните условия на криза, трябва да се предприемат спешни мерки и да се направят законодателни промени в Закона за собствеността, правилника за приложението му и Закона за устройство на териториите, които ще развържат ръцете на ръководствата за едно по- целесъобразно използване на терените, имотите и ресурсите. 
 На срещата беше разискван и въпроса за изготвянето на общо становище, че потребителите на кадри от университета – фирми и предприятия – трябва да имат принос в изграждането на материално- техническата база и подобряване качеството на образователния процес. Това може да бъде нормативно уредено и така да се решат част от финансовите проблеми на държавните университети, каза Маруся Любчева.