Маруся Любчева със законодателни инициативи за университетската собственост
Маруся Любчева със законодателни инициативи за университетската собственост / netinfo

Кандидатът за член на Европейския парламент от Коалиция за България Маруся Любчева готви законодателни промени за целесъобразно използване собствеността на университетите. Това стана ясно по време на среща на Любчева с академичното ръководство на Университет „Проф. Асен Златаров”.
 Един от основните проблеми за разрешаване пред университетското ръководство е въпросът със собствеността и по какъв най-полезен и ефективен начин да бъдат използвани имотите, предоставени за управление на висшите учебни заведения. Според Любчева в сегашните условия на криза, трябва да се предприемат спешни мерки и да се направят законодателни промени в Закона за собствеността, правилника за приложението му и Закона за устройство на териториите, които ще развържат ръцете на ръководствата за едно по- целесъобразно използване на терените, имотите и ресурсите. 
 На срещата беше разискван и въпроса за изготвянето на общо становище, че потребителите на кадри от университета – фирми и предприятия – трябва да имат принос в изграждането на материално- техническата база и подобряване качеството на образователния процес. Това може да бъде нормативно уредено и така да се решат част от финансовите проблеми на държавните университети, каза Маруся Любчева.