"На Корнелия Нинова лично й изпратих съобщение, за да й кажа името на съдията, произнесъл решението", каза председателят на Районния съд в Несебър
Политическият водевил, който се разгърна след решението на съда в Несебър да наложи глоба от 4500 лева на шведа Ралф Сунберг, изритал камериерка в "Слънчев бряг", предизвика остра реакция в правната гилдия. Пред "Дарик" магистратите в Несебър подчертаха, че съдебното решение кореспондира напълно с българското законодателство. И призоваха народните представители, които определят присъдата като „несправедлива и подигравка“, да не забравят, че именно парламентът е органът, който приема законите.

„Няма да слизаме на нивото на политиците. В крайна сметка ние сме съд“ – така председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в социалните мрежи обяви, че иска да разбере името на съдията "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.“. „Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта", написа Нинова.

„На госпожа Нинова й изпратих лично съобщение, за да й кажа името на съдията“, каза Узунов. Той  поясни, че „това е глоба, предвидена в нормативните актове и ние не можем да излезем извън тях“. Евгени Узунов изрази готовност, при желание от страна на законодателната власт, магистратите да се включат с предложения за изменение на текста от НК, за да бъде той актуален в настоящата ситуация.  

Цацаров: Присъдата срещу шведския турист е унижение за пострадалата

Коментарът на Нинова разгневи и Съюза на съдиите в България. С отворено писмо магистратите поискаха от Нинова да се извини на съдията по делото срещу шведа. От ССБ също уточниха, че съдът прилага законите, а не ги приема, което е работа на законодателния орган - парламента.


Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите

"Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!", обърнаха се магистратите.
 


„Тук не става въпрос за задкулисие. Сърдете се на тези, които са в парламента. Защото, за да се повиши наказанието, те трябва да внесат инициатива за промяна в закона. Те създават законите, ние ги прилагаме. Народните представители трябва да направят законодателни промени и да коментират какво може да се промени в тази посока, за да се защити държавата и обществото“, заяви председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова. И допълни: „Създаде се изкуствено преекспониране и вакуум –на обществото се внушават неистини:„Виждате ли как всичко е нагласено“. Това не е така. Това явно са политически конструкции. Обществото има право да знае истината. Останалото е популизъм“.