Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на забележителния мултимедиен спектакъл „Градът на съвремието“
С панихида за загиналите за 111 години от Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и полагане на цветя в двора на църквата „Въведение Богородично“, започнаха честванията за празника на Благоевград.

Издигане на националното знаме под звуците на химна на България на площад „Македония“ постави началото на официалната церемония за 5 октомври, съобщиха от Общината.

Непосредствено след това на площад „Мите Марков“ в памет на загиналите бяха положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“.

В тържествения ритуал участие взеха Анита Коцелова, зам.-кмет по икономическото развитие и управление на собствеността на Община Благоевград, Мария Петрова, зам.-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Мария Димова, областен управител, Радослав Тасков, председател на ОбС-Благоевград, полк. Митко Балтов, командир на 3-то бригадно командване, Неврокопският митрополит Серафим и духовници, представители на ОД на МВР, директори на дирекции към Община Благоевград, представители на Адвокатска колегия, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, учебни заведения, културни институти, политически партии, общественици и граждани. 

Празничната програма продължава в 17:30 часа в зала „22 септември“ с тържествена сесия на Общински съвет.

В 19:30 часа на открита сцена на площад „Георги Измирлиев“ започва концертът на ансамбъл „Пирин“ „…и за Свобода“, а от 20:30 часа жители и гости на града ще могат да видят забележителния мултимедиен спектакъл „Градът на съвремието“.