Стартира строителството на един от трите центъра за настаняване от семеен тип в Благоевград.

Първата копка на обекта, който ще бъде изграден в ж.к. "Ален мак", в близост до двора на IX ОУ "Пейо Яворов", бе направена от кмета на общината Атанас Камбитов.

На събитието присъстваха председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, представители на общинска администрация, както и изпълнителите на строежа. В заведението ще бъдат настанени 12-14 деца от социални домове, като се очаква строителството да завърши до 80 дни.

В близост до първия център за настаняване от семеен тип, ще бъде изграден и втори такъв. Той ще бъде направен на по-късен етап в жк. "Струмско".



Изграждането и качествената реализация на центровете е от изключително значение за деинституционализацията на децата от домовете, която тече в цялата страна.

Нейната цел е настанените в институции да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга в общността.

След изграждането на трите Центъра на се очаква да бъдат наети 37 души персонал. По повод старта на строителството на обекта, бе отслужен и тържествен водосвет от отец Петър.

Подробности по темета може да чуете в следобедния блок на Дарик радио - Благоевград.