Словашкият премиер Роберт Фицо направи видеообръщение за първи път след опита за убийство.

Фицо каза, че прощава 71-годишния поет Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова. 14-минутното видео във Фейсбук, което има и английски субтитри е озаглавено "Прощавам и предупреждавам".

„Време е аз да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме простреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери“, каза премиерът и изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.
 


Миналата седмица словашките медии обявиха, че Фицо е бил пуснат от болницата в централния словашки град Банска Бистрица и е бил отведен в апартамента му в Братислава.


71-годишен стрелец улучи Фицо с четири куршума от близко разстояние, когато премиерът поздравяваше свои поддръжници в централния словашки град Хандлова на 15 май, където бе дошъл за правителствено заседание.
 


59-годишният Фицо бе улучен в корема и откаран в болницата в Банска Бистрица в тежко състояние. Той веднага претърпя продължила повече от пет часа операция и още една два дни по-късно.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС