Нашето отношение към природата е олицетворение на отношението  към собственото ни бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който в Университетската ботаническа градина на Балчик, заедно със съпругата си Десислава Радева, взе участие в отбелязването на Световния ден на околната среда, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Той се отбелязва от 1973 г. и има за цел да постави фокус и да насърчи инициативи и усилия, свързани с опазването на природата. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята.“

Радев: Разпалването на нови военни конфликти по света изправя отбранителната индустрия пред нови предизвикателства

В приветственото си слово президентът Радев подчерта, че човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата. „България има невероятна природа и най-малкото, което можем да направим, е да я опазим от замърсяване“, каза президентът Радев.


Държавният глава напомни също така, че природните ресурси на планетата са ограничени и това изисква много по-внимателно отношение към тяхното използване.

В отговор на журналистически въпрос след събитието за начините, по които се провежда т.нар. зелена сделка, Румен Радев подчерта, че съхраняването на природата е от изключително значение за бъдещите поколения, но не по-малко важно е преходът към зелена икономика и интегрирането на зелени политики да не бъде за сметка на стандарта на живот на гражданите. „Да вървим към климатична неутралност със скорост, която можем да си позволим“, призова още държавният глава.

В събитието взеха участие министърът на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и местните власти и ученици от региона.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня