101 години от рождението на поета революционер Никола Вапцаров бяха отбелязани в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Кметска администрация.

В знак на признателност пред живота и делото му  директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” Николай Кимчев изпълни поетичен рецитал, посветен на великия българин от Банско - Никола Вапцаров. Зам.-кметът по строителството арх. Георги Скрижовски поднесe цветя пред паметната плоча на великия войвода на площада пред театъра.

На събитието присъстваха представители на общинска администрация, културните институции в Благоевград, политически партии, общински съветници и граждани, които с минута мълчание, почетоха паметта на бореца за свобода - Никола Вапцаров.
Поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителните му приноси в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 г.