Със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи имената на новите народни представители в 1-ви Многомандатен избирателен район-Благоевград, които положиха клетва в 50-ия парламент.

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

Ето кои са новите депутати, които ще представляват гражданите на област Благоевград, подредени според номерата в бюлетините, изтеглени в жребия на ЦИК:


Станислав Иванов Богдански - "Има такъв народ". По професия е застраховател, владее английски и гръцки език. Народен представител е в 49-ото Народно събрание, сочи информация на сайта на парламента. 
 
Цвета Валентинова Рангелова - "Възраждане". Тя е на 47 години, с висше юридическо образование, адвокат по професия от 23 години. Рангелова е областен координатор на партия „Възраждане“ в Благоевград, народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание. Член е на Комисията по правни въпроси и Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност. Член е на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия – Благоевград. 

 
Андрей Иванов Цеков - "Продължаваме промяната - Демократична България". Роден е в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в София и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес в големи корпоративни структури.

В периода декември 2021 г. - август 2022 г. заема поста заместник министър на финансите. В кабинета “Денков”, от юни 2023 г. до април 2024 г., е министър на регионалното развитие и благоустройството, пише на официалния сайт на партия „Продължаваме Промяната“. 
 
Росен Димитров Желязков - ГЕРБ-СДС. Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столичната община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Бил е председател на Комисията за регулиране на съобщенията и председател на Държавната агенция „Електронно управление“. През септември 2018 г. до май 2021 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание, а на 19 април 2023 г. е избран за председател на парламента, който пост заема до 25 април т.г.

Стефан Апостолов Апостолов - ГЕРБ-СДС. Апостолов е икономист по професия, владее английски език, сочи информация, публикувана на сайта на парламента. 
 
Костадин Томов Стойков - ГЕРБ-СДС. По професия е инженер, владее английски и италиански език. Участвал е в предишното Народно събрание, сочи информация на сайта на парламента. 
 
Георги Иванов Георгиев - ГЕРБ-СДС. Той магистър по стопанско управление, по професия е икономист. Бил е председател на Общински съвет – Сандански, сочи информация, публикувана на сайта на ГЕРБ. 

Корнелия Петрова Нинова - "БСП за България". Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 8 май 2016 г. досега е председател на БСП, депутат в няколко парламента. От 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в правителството с премиер Кирил Петков. От септември 2005 до 2007 г. е била заместник-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика.
 
Ибраим Ибраимов Зайденов - "Движение за права и свободи" (ДПС). Завършил е магистърска степен по счетоводство и контрол в Университета за национално и световно стопанство. Председател е на младежкото ДПС на национално ниво, каза той за БТА. 
 
Фатима Исмаил Йълдъс - ДПС. Тя е заместник-директор на Професионалната гимназия в Белица. По образование е педагог, съобщиха за БТА от структурата на партията в Благоевград. 
 
Ахмед Ахмедов Вранчев - ДПС. Той е председател на Общинския съвет в Гърмен. По образование е политолог, съобщиха за БТА от структурата на партията в Благоевград. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Евелина Митрева, БТА