Британската армия изпробва "невидимо наметало", благодарение на което войниците ще могат да изчезват по време на сражение.

Това пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус". По време на полеви тестове в САЩ войници от 3-ти стрелкови батальон са използвали високотехнологичния камуфлаж, наречен Vatec, който ги е скрил дори от ултрачервени и топлинни сензори.

Изпитанията на готовия за практическото си приложение камуфлажен материал са се провели от 3-ти батальон по-рано тази година в Центъра за експериментални военни технологии на американската армия във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Британските стрелци посочват, че играещите ролята на противник войници не са могли да ги открият дори с най-модерните устройства за засичане на инфрачервена светлина. Британската армия заяви намерението си да закупи камуфлажната технология.



Оказва се обаче, че военните разработват и друга, още по-нова технология, която имитира способността на октоподите и сепиите да се сливат с околната среда. Кожата на морските създания съдържа богати на пигмент клетки, които реагират при външни стимули като заплаха от хищник и променят цвета си.

Учени са постигнали напредък при пресъздаването на процеса, наречен модулация на външния вид, с нов материал. Долният слой на материала съдържа хиляди миниатюрни, чувствителни към светлина клетки, които засичат цветовете в заобикалящата ги среда.

Електрически сигнали активират горния слой, който пресъздава тези цветове чрез чувствителни към топлина багрила. Промяната на цвета отнема две-три секунди.
Очаква се, че в рамките на пет години технологията би могла да се използва за прикрития за военни машини по време на бойни действия. Материалът е разработен от Илинойския университет и Масачузетския технологичен институт.