Американските войници с невидимо наметало
Американските войници с невидимо наметало / © © Thinkstock/Getty Images

Британската армия изпробва "невидимо наметало", благодарение на което войниците ще могат да изчезват по време на сражение.

Това пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус". По време на полеви тестове в САЩ войници от 3-ти стрелкови батальон са използвали високотехнологичния камуфлаж, наречен Vatec, който ги е скрил дори от ултрачервени и топлинни сензори.

Изпитанията на готовия за практическото си приложение камуфлажен материал са се провели от 3-ти батальон по-рано тази година в Центъра за експериментални военни технологии на американската армия във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Британските стрелци посочват, че играещите ролята на противник войници не са могли да ги открият дори с най-модерните устройства за засичане на инфрачервена светлина. Британската армия заяви намерението си да закупи камуфлажната технология.

Оказва се обаче, че военните разработват и друга, още по-нова технология, която имитира способността на октоподите и сепиите да се сливат с околната среда. Кожата на морските създания съдържа богати на пигмент клетки, които реагират при външни стимули като заплаха от хищник и променят цвета си.

Учени са постигнали напредък при пресъздаването на процеса, наречен модулация на външния вид, с нов материал. Долният слой на материала съдържа хиляди миниатюрни, чувствителни към светлина клетки, които засичат цветовете в заобикалящата ги среда.

Електрически сигнали активират горния слой, който пресъздава тези цветове чрез чувствителни към топлина багрила. Промяната на цвета отнема две-три секунди.
Очаква се, че в рамките на пет години технологията би могла да се използва за прикрития за военни машини по време на бойни действия. Материалът е разработен от Илинойския университет и Масачузетския технологичен институт.