Сирените за въздушна тревога отекнаха в Киев малко преди началото на срещата на върха ЕС-Украйна, за която в украинската столица дойдоха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и 15 еврокомисари. По-късно днес европейските представители ще имат среща с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

След като отекнаха първо в Киев, сирените за въздушна тревога отекнаха после и в цялата страна, допълва агенцията.

В Киев ще се проведе среща на върха Европейски съюз-Украйна, в която участие ще вземат председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В четвъртък за първи път в Киев имаше съвместно заседание на Европейската комисия и украинското правителство. Очаква се тримата лидери да обсъдят напредъка, постигнат от Киев, по пътя към присъединяване към ЕС, съобщи БНТ. 



Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев, за да се включи в среща на върха с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Отново в Киев за срещата на върха ЕС-Украйна със Зеленски, Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел. Няма да има никакво отстъпление в нашата решителност. Също така ще ви подкрепяме на всяка крачка по пътя ви към ЕС", заяви Мишел в Twitter.

Украйна получи статут на кандидат за член в ЕС пред юни миналата година. Според Брюксел страната напредва с бързи темпове в изпълнението на условията за членство в Европейския съюз. Киев се надява да изпълни критериите в рамките на две години, но в заключенията от днешната среща не се очаква фон дер Лайен и Мишел да се ангажират с конкретни срокове. Украйна ще получи възможност обаче да се възползва от редица европейски програми в областта на образоването, иновациите и науката, както и да бъде включена и в европейското роуминг пространство. В заключенията от срещата се очаква Европа да се ангажира с увеличаване на търговията с Украйна, подобряване на инфраструктурните връзки и транспорта. ЕС се ангажира да засили работата си за намирането на правни основания за използването на замразените активи на Русия в подкрепа на възстановяването на Украйна.

В традиционното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговорите за членство в Евросъюза трябва да започнат тази година.

"Украйна заслужава да започне преговори за членство в Европейския съюз още тази година. Благодаря на председателя на Европейската комисия, нейните колеги и нашите приятели в съюза за тяхната значима подкрепа по пътя на интеграцията и за защита на държавата ни и народа ни. Става въпрос за военна, финансова, енергийна и социална подкрепа. Така ще гарантираме дори още по-засилено сътрудничество между нашите институции и европейските", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Габриела Големанска/БТА/БГНЕС/БНТ