Най-малко трима души са убити при продължаващите тежки сражения в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Украински войник е бил убит, а девет военнослужещи и един цивилен са били ранени снощи, съобщи украинското правителство, цитирано от Асошиейтед прес.

Тази сутрин в центъра на Донецк се чува тежък артилерийски обстрел, предаде АП.

Бунтовническият бастион, както и част от близкия град Макеевка са останали без водоснабдяване след обстрел от страна на правителствените сили, предаде ТАСС, като се позова на местната водоснабдителна компания.

Насилието в района на конфликта ескалира през уикенда, отбелязва АП. Осем души бяха убити и десетки - ранени, в понеделник вечерта и вторник сутринта.


Боевете са съсредоточени около Авдиивка (Авдеевка на руски), северно от Донецк. Този град, където от дни няма ток, е под контрола на украинското правителство.

Русия обвини Украйна, че нарушава Минските споразумения

Последният изблик на враждебни действия в Източна Украйна показва необходимостта от бързо подновяване на диалога между САЩ и Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Според него настъпателните действия на украинските сили в Донбас, за които потвърждава и военното министерство на самата Украйна, подкопава Минските споразумения. Той призова Киев да прекрати "провокациите".

Украйна заведе дело срещу Русия за спонсориране на тероризъм

Песков коментира и доклада на представителя на американската мисия към ОССЕ, която, според медийни съобщения обвинява представителите на Донбас и Русия за последната ескалация на конфликта.

"Ние категорично не сме съгласни с тази формулировка, става дума за провокационни действия от страна на украинските въоръжени сили и от страна на отделни отряди", заяви говорителят на Кремъл.

Германия предложи хуманитарна пауза в Донбас

Германското правителство предлага да бъде обявена хуманитарна пауза в района на населения пункт Авдеевка в Донбас, каза говорителят на правителството на Германия Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме незабавно да бъде обявена хуманитарна пауза, за да се помогне на гражданското население и да се възстанови подаването на вода и ток", каза той.

"Докладите на наблюдателите от ОССЕ показват, че и двете страни - и украинските военни, и (проруските) опълченци участват в сблъсъците", отбеляза Щефен Зайберт.

Йенс Столтенберг за незабавно връщане към прекратяването на огъня

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Русия да окаже въздействие над отцепниците в Украйна да прекратят насилието.

Призоваваме за незабавно връщане към прекратяването на огъня и за изтегляне на тежкото въоръжение от района, за сигурен достъп на наблюдателите на ОССЕ, включително по украинско-руската граница, посочи той. По неговите думи само миналата седмица е имало 5600 нарушения на примирието.

Столтенберг коментира, че хуманитарната обстановка в Източна Украйна се влошава все повече. Той отбеляза, че 20 000 души са оставени без отопление, ток и вода.
БТА