Най-малко трима души са убити при продължаващите тежки сражения в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Украински войник е бил убит, а девет военнослужещи и един цивилен са били ранени снощи, съобщи украинското правителство, цитирано от Асошиейтед прес.

Тази сутрин в центъра на Донецк се чува тежък артилерийски обстрел, предаде АП.

Бунтовническият бастион, както и част от близкия град Макеевка са останали без водоснабдяване след обстрел от страна на правителствените сили, предаде ТАСС, като се позова на местната водоснабдителна компания.

Насилието в района на конфликта ескалира през уикенда, отбелязва АП. Осем души бяха убити и десетки - ранени, в понеделник вечерта и вторник сутринта.

Боевете са съсредоточени около Авдиивка (Авдеевка на руски), северно от Донецк. Този град, където от дни няма ток, е под контрола на украинското правителство.

Русия обвини Украйна, че нарушава Минските споразумения

Последният изблик на враждебни действия в Източна Украйна показва необходимостта от бързо подновяване на диалога между САЩ и Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Според него настъпателните действия на украинските сили в Донбас, за които потвърждава и военното министерство на самата Украйна, подкопава Минските споразумения. Той призова Киев да прекрати "провокациите".

Украйна заведе дело срещу Русия за спонсориране на тероризъм

Песков коментира и доклада на представителя на американската мисия към ОССЕ, която, според медийни съобщения обвинява представителите на Донбас и Русия за последната ескалация на конфликта.

"Ние категорично не сме съгласни с тази формулировка, става дума за провокационни действия от страна на украинските въоръжени сили и от страна на отделни отряди", заяви говорителят на Кремъл.

Германия предложи хуманитарна пауза в Донбас

Германското правителство предлага да бъде обявена хуманитарна пауза в района на населения пункт Авдеевка в Донбас, каза говорителят на правителството на Германия Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме незабавно да бъде обявена хуманитарна пауза, за да се помогне на гражданското население и да се възстанови подаването на вода и ток", каза той.

"Докладите на наблюдателите от ОССЕ показват, че и двете страни - и украинските военни, и (проруските) опълченци участват в сблъсъците", отбеляза Щефен Зайберт.

Йенс Столтенберг за незабавно връщане към прекратяването на огъня

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Русия да окаже въздействие над отцепниците в Украйна да прекратят насилието.

Призоваваме за незабавно връщане към прекратяването на огъня и за изтегляне на тежкото въоръжение от района, за сигурен достъп на наблюдателите на ОССЕ, включително по украинско-руската граница, посочи той. По неговите думи само миналата седмица е имало 5600 нарушения на примирието.

Столтенберг коментира, че хуманитарната обстановка в Източна Украйна се влошава все повече. Той отбеляза, че 20 000 души са оставени без отопление, ток и вода.
БТА