Украйна заведе дело срещу Русия за спонсориране на тероризъм
Украйна заведе дело срещу Русия за спонсориране на тероризъм / Thinkstock/Getty Images

Украйна заведе дело във върховния съд на ООН срещу Русия, обвинявайки я в спонсориране на тероризма, съобщи БГНЕС. „Искът се отнася до предполагаемо руско нарушение на Международната конвенция за противодействие на финансирането на тероризма и Международната конвенция за ликвидация на всички форми на расова дискриминация", се казва в съобщение на съдебната институция.

Русия готова да забрани полетите над Крим, иска Украйна да спре ракетните стрелби

Киев също така иска от съда да накара Москва да заплати обезщетения за сваления малайзийски самолет MH17 над Източна Украйна, както и за това, че бомбардира цивилни.
Междувременно украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че основната задача на силовите структури тази година е възстановяването на суверенитета в Донбас и връщането на Крим, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Русия обвини Украйна, че е отвлякла двама руски военни в Крим

"С тези процеси ще се занимават полицаите, гвардейците, съдебните органи, но първи ще тръгнат граничарите. Това не са някакви си мои пропагандни изказвания или някаква идея фикс. Това е реалност, с която ще ни се наложи скоро да се сблъскаме, и държава разчита на готовността на граничарите да предприемат решителни действия и да имат воля да извършат този процес", каза Аваков.

Той отбеляза, че това не е дългосрочна мисия, а задача за най-близко време. След като се разработи план и се определят задачите, за две седмици ще трябва да се "осигури контрол върху държавната граница", заяви министърът.