Руската авиокомпания „Авиакапитал-Сервис“ подаде иск в съд в Чикаго, с искане Боинг да им върне парите и да отмени поръчката им за 35 пътнически самолети 737 МАКС, пише РИА Новости.

Боинг отложил с три години коригирането на дефект в самолетите 737 МАКС

Това е първия иск от този вид срещу авиационния гигант Боинг, чийто най-продаван модел 737 МАКС беше принудително спрян от употреба след две катастрофи, отнели живота на стотици пътници.

Откриха сходства в самолетните катастрофи в Етиопия и Индонезия

Авиа твърди, че катастрофите в Индонезия и Етиопия са станали след „небрежни действия от страна на Боинг“, както и в резултат от „укриването на важна информация от авиационните власти в САЩ“.

Откриха дефектни елементи в самолетите Боинг 737 МАКС

В иска се казва, че Боинг умишлено не е разкрил пред свои клиенти информация за годността на МАКС да лети. Сред тези клиенти са били и Авиа, които са поръчали 35 самолета, преди полетите с тях да бъдат забранени по целия свят. „Боинг предложиха компенсация, но тя не беше достатъчна“, казва адвоката на Авиа Стивън Маркс пред „Файненшъл таймс“. „Мисля, че ще видите и други авиооператори, които ще подадат такива искове в следващите месеци“, допълва Маркс. 

Същият адвокат представлява и 30 от семействата на загинали в двете катастрофи със 737 МАКС.

Етиопските власти публикуват първия си доклад за катастрофата с Боинг 737

Авиа твърди, че вече са превели на Боинг 35 млн. долара. Те искат сумата да им бъде върната с лихви, като към това бъдат прибавени 75 млн. за пропуснатите ползи, за да се получи крайна сума от 115 млн. долара.
БГНЕС