Първият ден от националния конгрес на Демократическата партия на САЩ бе изпълнен с призиви към различни групи избиратели да подкрепят президента Барак Обама на изборите през ноември, предаде ИТАР-ТАСС. Форумът на демократите започна в Шарлот, щата Северна Каролина.

На сцената на най-големия спортен и концертен комплекс в Шарлот, "Тайм Уорнър кейбъл арина", един след друг излизаха губернатори на щати и кметове, членове на Конгреса, представители на професионални обединения и на обществени организации. Говориха отдавнашни приятели и политически съратници на Обама, както и негови роднини - по-малката му сестра Мая Соеторо, която е учителка на Хаваите, и по-големият брат на първата дама - Крейг Робинсън, треньор на университетски баскетболен отбор в Орегон.

Ораторите наблягаха на това, че сегашният президент няма алтернатива, подчертаваха предимствата на неговата политика, изтъкваха, че тя цели преди всичко да бъдат защитени интересите на средната класа. Звучеше и критика срещу неговия съперник за Белия дом, кандидата на републиканците Мит Ромни.

Обама бе представен като човек, който добре познава и разбира проблемите на обикновения американец. Първата дама на САЩ Мишел Обама, която не е от богато семейство, каза, че когато става дума за възстановяване на икономиката, съпругът й мисли за хора като нейния баща и баба.



Ключовата реч бе поверена на кмета на Сан Антонио, 37-годишния Джулиън Кастро, който демократите очакват да им донесе допълнителни гласове на латиноамериканската общност. ДПА го нарича изгряваща звезда на демократите, политик, който може да се превърне в "латино Обама".

Джулиън Кастро атакува Ромни като потомък на изключително богато семейство, и като човек, на когото са му безразлични проблемите, измъчващи обикновените американци. Ромни дори не осъзнава в какви "парникови" условия е имал късмета да израсне, каза кметът на Сан Антонио.

Бившият президент Джими Картър, който е на 87 години, се обърна към конгреса с видеопослание. Говорейки за заслугите на Обама, той каза, че при неговото управление е било възстановено уважението към Америка в чужбина, изгубено при републиканците на Джордж Буш. Това стана, когато започнахме да водим външна политика, изпълнена с добра воля, заяви Картър.

Пред конгреса говори и Нанси Кинън, лидер на обществена организация, защитаваща правото на жените на аборт. Този проблем се превърна в една от главните теми на предизборната кампания заради диаметрално противоположните позиции на двамата претенденти за Белия дом. Демократите имат и по-либерални възгледи по въпроса за сексуалните малцинства. В предизбораната им платформа за пръв път е записано, че те подкрепят еднополовите бракове. (БТА)