Китайските власти наложиха карантина на деветмилионен град - в момент, когато Китай преживява най-тежкия си епидемичен взрив от 2020 г., поставящ на изпитание стратегията му за "нулев COVID", предаде Франс прес.

Пекин: Новозаразените с COVID-19 в Китай са най-много от две години насам

Индустриалният североизточен град Шънян, където има много заводи, включително на германския автомобилен гигант BMW, разпореди на жителите си да не излизат навън. Градът е столица на провинцията Ляонин, граничеща с провинцията Цзилин, основно огнище на сегашната епидемична вълна, свързана с варианта Омикрон.

Китайските здравни власти съобщиха във вторник за 4770 нови заразени в цялата страна - твърде малко в сравнение с други държави, но доста много за Китай и стратегията му за "нулев COVID".

Благодарение на карантини и тестване страната успя да се пребори с епидемията, осигурявайки на китайците почти нормален живот. Но тази стратегия, спасила живота на много хора (по официални данни жертвите на пандемията досега са 4638), обременява икономиката на азиатската държава.


Делтакрон: Откриха нова комбинация на щамове на COVID-19

Миналата седмица президентът Си Цзинпин призова "да се сведе до минимум" негативният ефект от пандемията върху икономиката, но изключи възможността за съществено смекчаване на стратегията за "нулев ковид".
БТА