Специалисти идентифицираха варианта Делтакрон на новия коронавирус, който комбинира гени от Делта и Омикрон, съобщи Ройтерс. Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки заболявания, каза Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия, който е ръководител на изследването, публикувано в електронната библиотека medRxiv, преди да бъде рецензирано.  Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с "тялото" на Делта. Други две несвързани инфекции с Делтакрон са установени в САЩ според непубликувано съобщение на компанията за генетични изследвания "Хеликс", също подадено в medRxiv.
 
Други екипи съобщават за още 12 случая на Делтакрон в Европа от януари в бюлетини за вирусни изследвания, всички с шипов протеин на Омикрон и тяло на Делта.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка-гостоприемник. 

"По време на пандемията от SARS-CoV-2 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони... Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта", казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил Пи Си Ар тест, който "може бързо да установява положителни проби за наличието на този... вирус".
БТА