Премиерът се връща от чужбина с една ваза, две торти и рицарски орден, пяха му при израелския президент
На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
97787

Your browser doesn’t support HTML5 audio

На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
  • На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
На 59-я си рожден ден премиерът Бойко Борисов получи Орден на рицаря на Йерусалим за заслуги към православието и беше провъзгласен за велик командир на ордена на Божи гроб. Това се случи по време на аудиенцията на министър-председателя при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети, в рамките на тридневната визита на българската делегация в Израел.
 
За личния си празник Борисов получи стотици поздравления и подаръци, сред които ваза и торта, а президентът на Израел Реувен Ривлин му изпя песента Happy Birthday.
 


Рожденият ден на българския премиер съвпадна с планираното посещение в Израел и натоварен работен ден за делегацията ни. Сутринта Бойко Борисов се срещна с колегата си Бенямин Нетаняху и с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, а на обяд беше посрещнат от президента Реувен Ривлин с изненада - торта със свещичка и специална песен.
 
На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
 


Развълнуван, премиерът Борисов сподели пред президента Ривлин, че "понеже одъртявал", се постарал празникът да мине като работен ден.

 


А денят продължи с поклонение на Божи гроб и аудиенция при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. Домакинът почерпи българските си гости с традиционна израелска напитка и кафе, а на раздяла награди българския министър-председател с Орден на рицаря на Йерусалим за заслуги към православието, като му пожела да има сили и кураж в своите дела.
 


Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

Самият той сподели, че първия поздрав за рождения си ден получил още в полунощ от премиера на Гърция Алексис Ципрас. Предварителен подарък за празника му направи турският му колега Бинали Йълдъръм, който му подари ваза.
 


Кулминацията на рождения ден бе вечерта в столицата Тел Авив, където Бойко Борисов получи още подаръци - българската общност му беше подготвила специална торта. "Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 000 евреи в страната през миналия век", заяви той. На срещата присъства и кметът на града Рон Хулдаи.
 
"Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници", изтъкна още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. "Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци", подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.