На 11 април полските депутати започнаха дебат относно либерализирането на достъпа до аборти. Това беше основно предизборно обещание на премиера Доналд Туск, което през последните седмици доведе до разрив в управляващата коалиция, съобщи TVP World.

Полша въведе нови ограничения върху абортите през 2021 г. Предишното правителство на "Право и справедливост" (ПиС) вгради консервативните си социални ценности в закона по време на осемгодишното си управление.

Откакто спечели властта през октомври, широката коалиция на Туск, възстанови публичното финансиране на ин витро оплождането и гласува за промяна на правилата за достъп до спешна контрацепция.

Тя обаче изпитва затруднения да постигне съгласие по отношение на политиката за абортите - ключов акцент в кампанията на Туск, който се възползва от тлеещото обществено недоволство в някои среди от строгите ограничения.


Съгласно действащите закони абортът е разрешен в случай на изнасилване, кръвосмешение или опасност за здравето или живота на жената, но прекъсването на бременност с дефекти на плода е забранено.

Активисти твърдят, че дори легалните аборти често са трудни за получаване, тъй като лекарите и болничните администратори не са сигурни в правилата или отказват да извършват прекъсвания по морални съображения.

Не е ясно колко време ще продължат дебатите. Широко разпространено е и очакването, че президентът Анджей Дуда, съюзник на бившата управляваща партия ПиС, ще наложи вето на всички промени в законодателството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС