Пентагонът обяви пакет от помощи за Украйна на стойност 2,1 милиарда долара, който според него включва критични средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана HAWK и ракети, 105- и 203-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати "Пума", лазерно управляеми ракетни системи и помощ за обучение и поддръжка, се казва в изявление на американското министерство на отбраната.

Това е един от най-големите пакети от средства, предоставяни от САЩ. Той беше обявен в момент, когато има признаци, че Украйна започва, или е на път да започне, дългоочакваната контраофанзива, за да се опита да си върне териториите, завзети от Русия. 

За разлика от американското оборудване, оръжия и боеприпаси, които по-често се изпращат от складовете на Пентагона и се доставят бързо на Украйна, тези пари ще бъдат предоставени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна и са предназначени да бъдат изразходвани през следващите месеци или дори години, за да се осигурят бъдещите нужди на Украйна в областта на сигурността, отбелязва АП. 
Асен Георгиев/БТА