От карамел, слънчогледови семки, до инстантни нудли, супермаркетът „Фен Чен“ предлага голям асортимент в столицата на Кения – Найроби. Този магазин е един част от мини китайските квартали в града и се намира само на 5 км от бизнес центъра града, разказва Voice of America (VOA)/

Предприемачът Лю Фен Чен отваря супермаркета преди 6 години, а самият той е в Кения от три десетилетия. Той смята, че приливът на китайски мигранти сега е много повече, отколкото когато той е дошъл в африканската страна. Чен се жени за кенийка и имат две деца.

"Съвременната мигрантска вълна от Китай в Кения започва по време на управлението на покойния президент Муай Кибаки, заявява Кенет Мбонги от Университета в Найроби.

„Кибаки изобрети външна политика, насочена към това, което наричаме „положително взаимодействие“ в дипломацията. Ако бяхме единствено танцували под песните на Запада и не можехме да се придвижим толкова бързо напред, колкото искахме, защо да не пробваме с Изтока?“, заявява той.


След наводненията: Повече от 90 души се издирват в Кения

Като много африкански страни, Кения е дала светлина на множество инфраструктурни проекти с китайски изпълнители, включително пътища и влакови линия. Те са част от инициативата „Един пояс, един път“ на китайския президент Си Цзинпин, която е за милиарди долари и цели да повиши търговския обмен и инвестициите, като свързва Пекин със света чрез инфраструктурни проекти. Заради китайските работници се създават и кетъринг и ресторантьорски бизнеси, които им осигуряват топла храна.

„Даваме им супа, телешка супа по-точно. Готвим сами и затова имаме доста неща“, заявява Стивън Обада, който работи в ресторант, където храната се сервира на автоматизирана лента, което е типично за заведения в китайските квартали дори на Запад. По думите му най-много клиенти са азиатски – предимно китайци и тайванци. Бони Хоу, която е от Шанхай, наскоро се мести в Кения от Уганда преди половин година. Тя е редовен посетител в този ресторант и споделя, че понякога като се храни там е носталгична към родината си.

Между сънародниците си и местните клиенти, съчетани с годините, в които живее тук, предприемачът Чен е приел кенийската култура и дори е понаучил малко от езика суахили – един от най-разпространените езици в Африка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)