Избраният за патриарх на Москва и на цяла Русия митрополит Кирил стана шестнайсетия глава на Руската православна църква със 165 милиона вярващи, предаде ИТАР-ТАСС. С възгласи "Аксиос!" (гр. – достоен) Кирил бе провъзгласен за ръководител на Руската православна църква. Двама старши митрополити, постоянни членове на Синода, взеха новия патриарх под ръка и го накараха да седне три пъти на патриаршеския престол както е по според ритуала. В края на литургията митрополитите наметнаха върху раменете на Кирил патриаршеската мантия и му предадоха патриаршеския жезъл. За първи път церемонията по възкачване на патриаршеския престол се организира в Храма на Христос Спасителя.

На тържествената литургия присъстваха около 4000 души, включително президентът на Русия Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин, 700-те делегати на събора, избрал Кирил за глава на Руската православна църква.

Патриарх Кирил е смятан за модернизатор, който може да размрази отношенията с Католическата църква, отбелязва Ройтерс. 62-годишният Кирил заменя починалия през декември патриарх Алексий Втори, консерватор, комуто приписват заслугата за възраждане на църквата в Русия и промяна на нейната роля в обществото. Служенето на Кирил като шестнайсетия патриарх на Москва

и цяла Русия ще се определя от отношенията с две мощни институции: Кремъл и Католическата църква, смятат наблюдатели. Някои се надяват, че новият патриарх ще установи по-добри отношения с католиците в сравнение с Алексий Втори, който обвиняваше Рим, че се опитва "да отмъква" православни вярващи, и който не се съгласи да се срещне с папата. Надеждите за подобряване на отношенията се основават и на факта, че през 2007 г. Кирил се срещна с папа Бенедикт във Ватикана.

Влиянието на Кремъл също ще определя дейността на Кирил. Неговият предшественик успя да върне църквата в центъра на обществения живот след падането на атеистичния комунизъм, до голяма степен благодарение на тесните си връзки с политическите лидери, които отпуснаха много държавни средства за подновяване и строеж на църкви. На висшите руски сановници винаги е отредено централно място на държавни събития, а премиерът Путин и президентът Медведев често са показвани по телевизията как посещават църковни празници. При Кирил не се очакват никакви промени в отношенията между църквата и Кремъл, смятат наблюдатели, защото московските патриарси никога не са критикували Кремъл за вътрешната или външната политика.



Привличането на младежта в църквата, защитата на единството на църквата и на нейните външни граници са сред задачите на патриарх Кирил, предаде Интерфакс. „Наша особена грижа ще бъде младежта, която особено остро се нуждае от духовно напътствие. В епоха на нравствен релативизъм, когато пропагандирането на насилието и разврата покваряват душите на младите хора, ние не може спокойно да чакаме те да се обърнат към Христос”, подчерта

новият руски патриарх след церемонията по интроницирането му. Той призова духовенството да се приближи до младежта, колкото и трудно да е това, да й помогне да възвърне вярата си в Бога и в смисъла на живот и едновременно с това да осъзнае какво е истинското човешко щастие. „Задачата на патриарха е да не допусне разрастването на разкола и трябва да се грижи всяка личност в цялата й неповторимост да намери мястото си в църковния организъм”, каза още Негово светейшество, който вижда себе си като защитник на външните канонически граници на православната църква.

Кирил (светското му име е Владимир Михайлович Гундяев) е роден на 20 ноември 1946 г. в Ленинград (сега Санкт Петербург) в семейство на свещеник. Завършва Ленинградската духовна академия, има степен на кандидат на богословските науки. Ръкоположен е през 1969 г.  Десет години е бил ректор на Ленинградската духовна академия и семинария. Преди да бъде избран за патриарх, ръководи отдела за външни отношения на църквата и се смята, че има голяма заслуга за развитие на връзките на руската църква с други вероизповедания и в с руските православни общности в чужбина.