Американският президент Доналд Тръмп отправи нови критики срещу съюзниците от НАТО заради разходите за отбрана, което накара лидерите да се съберат на извънредно заседание, от което бяха изключени другите участници в срещата на върха на алианса в Брюксел, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

В един момент Тръмп е нарушил дипломатическия протокол, като се обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име и й казал: "Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса."

С критиките си Тръмп продължава да диктува програмата на срещата на НАТО

Представителите на нечленуващи в НАТО партньорски страни са били помолени да напуснат залата наред с повечето сътрудници на лидерите от алианса, които останали на непланирано заседание.

Тръмп значително е втвърдил позицията си за разходите за отбрана на НАТО, като специално е отправил критики към Германия, Испания и Белгия.


Той е настоял съюзниците от НАТО да постигнат в по-кратък срок набелязаната цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

"Тонът беше доста по-твърд днес. Неговите най-сурови думи бяха насочени към Германия, включително като използва обръщението Ангела: "Ти, Ангела", заяви един от източниците.
Тръмп иска 4% от държавите в НАТО за отбрана (СНИМКИ) 

Освен към Меркел американският президент е отправил критики специално към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел за това, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от брутния вътрешен продукт на своята страна.

Тръмп опроверга плъзналите слухове в НАТО (ВИДЕО)

Според източниците обаче Тръмп не е заплашил да извади САЩ от НАТО.

Дипломатически източници казаха, че американският президент е заплашил да предприеме едностранни действия в областта на сигурността и отбраната, ако съюзниците от НАТО не увеличат военните си бюджети до 2 процента от брутния вътрешен продукт, предадоха ДПА и ТАСС.
БТА