Тръмп иска 4% от държавите в НАТО за отбрана (СНИМКИ/ВИДЕО)

НАТО, без способностите на САЩ, не може да бъде същата, смята българският президент Румен Радев

НАТО, без способностите на САЩ, не може да бъде същата, смята българският президент Румен Радев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до 2% от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори пръв, постави въпроса не само да се постигнат 2%, и то днес, а вече нова бариера - 4%. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.
 

БГНЕС


Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

На срещата на върха страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава.
 

Румен Радев НАТО
БГНЕС


Как срещата на Путин и Тръмп ще се отрази на сигурността в Европа?

Проектите за модернизация непрекъснато се отлагат, непрекъснато се намират причини. Планът за достигане до 2% много трудно изобщо беше решен. Кога се достигат тези 2% - в мандата на следващото правителство, допълни той.

Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия - тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма. Моята препоръка беше да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. Наред с политиката на сдържане и отбрана, да се гради диалог и в тази ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация на отношенията с Русия. Това се приема от лидерите, поясни Радев.
 

Европа лидери НАТО
БГНЕС


Столтенберг: Няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно (ВИДЕО)

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. "НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега", заяви държавният глава.
 

Доналд Тръмп НАТО Тереза Мей
БГНЕС


Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези 4% и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.
БТА