/ Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови критики срещу Германия и повтори искането си за удвояване на разходите за отбрана по време на втория ден от срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел днес, предаде Франс прес.

"Германия започна да плаща на Русия - страната от която иска да се защити - милиарди долари за енергийните си нужди", свързани с нов руски газопровод, написа Тръмп в Туитър тази сутрин.

Тръмп иска 4% от държавите в НАТО за отбрана (СНИМКИ) 

"Това е неприемливо!, подчерта той, добавяйки, че "всички страни от НАТО трябва да спазят ангажимента за разходи за отбрана, достигащи 2 на сто от БВП и в крайна сметка 4 на сто!" Новите изявления на президента на САЩ, подобни на предишните, бяха направени след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на форума на НАТО, отбелязва Франс прес. Тръмп заяви, че има много добри отношения с Меркел.
Вчера президентът на САЩ призова съюзниците да харчат за отбрана 4 на сто от БВП - искане, което той вече представи миналата година. Сега обаче то е придружено от остри критики срещу държавите от НАТО, които не плащат достатъчно, особено Германия.

„Няма разрив“ в отношенията между Европа и САЩ, увери Тръмп

"Президентите (на САЩ) от години се опитват без успех да накарат Германия и други богати страни от НАТО да плащат повече за защитата си от Русия", заяви Тръмп в поредица от туитове, цитирана от Асошиейтед прес. Той се оплака, че Съединените щати "плащат десетки милиарди долари повече, за да субсидират Европа, и губят от търговията!"

Тръмп отправи нападките си днес, преди да пристигне със закъснение за сутрешните срещи в централата на НАТО, на които ще разговаря с лидерите на Азербайджан, Грузия, Украйна и Румъния. Следобед президентът на САЩ ще замине за Великобритания.

Въпреки че на първия ден от срещата на върха на НАТО Тръмп отправи критики към съюзниците за отбранителните разходи, както и обвинения към Германия, че е "пленник" на руската енергетика, той е проявил умереност на снощната вечеря, избягвайки всякакви избухвания, от които се опасяваха дипломати от НАТО, предаде Ройтерс.
"Той беше в добро настроение, каза, че Европа е континент, който цени", заяви пред медиите люксембургският премиер Ксавие Бетел. "Не знаехме какво да очакваме, това беше позитивен резултат", добави той, говорейки за вечерята в парк в Брюксел.

Френският президент представи четири приоритета за бъдещето на НАТО

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна заяви, че атмосферата е била спокойна и че е усетил желание за запазване на единството на Алианса. Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович от своя страна определи Тръмп като конструктивен.

среща НАТО лидери
Guliver/Getty Images

Макрон подчерта, че е постигнат напредък и работните срещи вчера са преминали добре, предаде Франс прес.

НАТО пое ангажимент да се избави от руското и съветско оръжие

Той обеща работата да продължи тази сутрин "в по-спокойна атмосфера, отколкото се говори." "Спокойствие и прецизност, това дължим на нашите въоръжени сили", подчерта Макрон.

"Искането на Тръмп не е сериозно и не се вписва в официалната политика на САЩ. То обаче подкопава смисъла на съвместното изявление на срещата на върха на НАТО и подчертава, че никакво увеличение на разходите за отбрана няма да задоволи Тръмп", заяви пред Франс прес анализаторът Ерик Братберг, директор на европейската програма на фондация "Карнеги".
БТА