Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга плъзналите в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от алианса.

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта.

С критиките си Тръмп продължава да диктува програмата на срещата на НАТО

Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп.

Тръмп иска 4% от държавите в НАТО за отбрана (СНИМКИ) 

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, каза президентът. По неговите думи "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".
Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток). Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента, поясни Тръмп.

„Няма разрив“ в отношенията между Европа и САЩ, увери Тръмп

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна. Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре.

Доналд Тръмп
БГНЕС

БТА