Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев
57868

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев
  • Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев

Историята със спасяването на българските евреи е една история, която трябва да бъде разказана на света - това бе мнението на българския президент Росен Плевнелиев, което той сподели с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на визитата си в Израел.

"Договорихме се с президента Перес, разчитаме и на вашата подкрепа да покажем по един достоен начин това изключително постижение на българския народ. Малко известен факт е, че в България, освен че имаме 48 400 спасени живота по време на Втората световна война, но България тогава по един много човечен и солидарен начин е издавала и транзитни визи на евреи, които не са български граждани и по този начин е спасила още 15 000 живота", обясни Росен Плевнелие.

Съвместното честване от 70-годишнината от спасяването на българските евреи, за което в България Плевнелиев покани израелския президент вчера, е била една от темите на разговорите им с Нетаняху и днес.

Икономическото сътрудничество и изграждането на съвместни проекти, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, окачествено като добро, са били другите акценти в разговорите.



Нетаняху изразил очакванията в кратки срокове да се достигне до резултат по разследването на терористичния акт в Сарафово и е споделил мнението на израелската страна и други партньорски страни, които подпомагат разследването, че българските служби подхождат изключително професионално към него.