Множество изригвания на индонезийския вулкан Руанг доведоха до евакуацията на повече от 800 души от района, съобщи днес индонезийската агенция по вулканология, цитирана от ДПА.

Директорката на центъра за вулканология и справяне с геоложки опасности Хендра Гунаван каза, че високият 725 метра вулкан е изригнал снощи и е избълвал пепел на височина от 2 км. Две нови изригвания са регистрирани тази сутрин. "Повишихме степента на тревога за вулкана Руанг до трета, най-висока степен“, каза за Гунаван пред ДПА. Изригванията на остров Руанг, който се намира в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения.

"Властите евакуираха 828 души от остров Руанг на съседния остров Тагуланданг и обявиха 14-дневно бедствено положение“, каза говорителят на националната агенция за справяне с бедствия, Абдул Мухари.

Агенцията също така е засякла земетресения, причинени от вулкана Аву на остров Сангхие. Степента на тревога за вулкана Аву също е повишена на трета степен.


"Появата на локални тектонични земетресения с висока енергия може да предизвика повишена вулканична активност на Аву. Трябва да сме подготвени за земетресения с голям и продължителен енергиен потенциал, които е възможно да разкъсат лавовите куполи и да предизвикат изригвания“, каза Гунаван.

На индонезийския архипелаг има около 500 планини, 127 от които са активни вулкани и десетки от тях показват признаци на повишена активност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА