Хиляди хора излязоха вчера вечерта по улиците на няколко града в Турция, за да протестират срещу резултатите на спорния референдум, който ще даде нови големи правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ДПА. Протестни акции бяха организирани в Истанбул, в столицата Анкара, в Измир, в Ескишехир и други градове в страната. В истанбулския квартал Бешикташ демонстрантите скандираха "разбойник, убиец, Ердоган" и обвиниха Висшата избирателна комисия в партийни пристрастия.

Първи резултати от референдума в Турция (ВИДЕО)

Те критикуват решението на комисията да определи за валидни подадени на неделния референдум бюлетини, на които не са били поставени необходимите печати.
 

Смята се, че на референдума с крехка преднина бяха одобрени промени в конституцията на страната, които увеличават правомощията на държавния глава и променят режима на държавно управление от парламентарна в президентска република. Опозицията заплаши да атакува по законов ред резултата от допитването.

Опозиционни партии в Турция готови да оспорват резултатите от референдума

Европейската комисия призова Турция да проведе „прозрачно разследване“ на предполагаемите нередности по време на референдума.

 
ЕК: Анкара да проведе прозрачно разследване на референдума

Конституционните промени
, за които турците гласуваха на референдума, са президентът да съвместява функциите и на премиер, тъй като постът на министър-председател според поправките ще бъде закрит. Освен това държавният глава ще бъде и лидер на партията си, и главнокомандващ на армията, като по този начин демократичният принцип на разделение на трите власти ще бъде нарушен, а парламентарната воля няма да бъде решаваща.
 
Премиерът Йълдъръм: Турция отваря нова страница на своята демокрация

Президентът ще има право да издава укази със силата на закон, да обяви извънредно или военно положение, да назначава или да сменя министри и висши държавни служители и да определя бюджета на парламента. Според друга от поправките президентските и парламентарните избори ще се провеждат на една и съща дата на всеки пет години.
 
Все пак парламентът ще може да гласува вот на недоверие и да свали президента, но само с мнозинство от две трети. Президентът, който ще бъде и ръководител на изпълнителната власт, ще има право да наложи вето на приетите закони или законови поправки от парламента и да се обърне към Конституционния съд за тяхната отмяна.
 

Пет насоки, по които "Да" на референдума ще промени Турция

Броят на депутатите според поправките ще се увеличи на 600 души, а възрастовата граница за тях ще падне на 18 години. При новите условия медиите, за които Турция непрекъснато е критикувана, че потъпква свободата на словото и ги заглушава, реално няма да могат да изпълняват ролята на четвърта власт и да бъдат коректив на силната президентска власт.