Германската прокуратура поиска ефективни присъди лишаване от свобода в първия процес срещу заподозрени членове на ливанското въоръжено движение "Хизбула" в Германия, предаде ДПА.

Ако бъде признат за виновен, единият от заподозрените, 50-годишен ливанец, може да бъде осъден на до пет години и половина затвор за членство в чуждестранна терористична организация, съобщи пресслужбата на Ханзейския Върховен окръжен съд. За втория обвиняем, 56-годишен германо-ливански гражданин, прокуратурата поиска три години лишаване от свобода.

Двамата заподозрени са били задържани на 10 май миналата година в провинция Долна Саксония. Твърди се, че 56-годишният мъж е бил член на елитно военно подразделение на "Хизбула". Съобщава се, че от 2009 г. той е действал като член, а по-късно и като председател на общността "Ал Мустафа", забранена в Германия от 2022 г.

На "Хизбула" е забранено да действа на територията на Германия от края на април 2020 г.  


Шиитската ислямистка организация, която Германия класифицира като терористична група, отрича правото на Израел да съществува. Прокуратурата твърди, че освен нападенията срещу военни цели, подкрепяната от Иран групировка смята за легитимни и нападенията срещу цивилното население, отбелязва ДПА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА