Франция ще обучи до 2000 украински войници на своя територия, заяви министърът на въоръжените сили Себастиан Лекорну в интервю за вестник "Le Parisien".

Войниците "ще бъдат приети в нашите части за няколко седмици", каза той и добави, че ще има три нива на обучение: общо бойно, "специфични нужди, посочени от украинците, като например логистика", и след това обучение за използване на отбранителни съоръжения, предоставени от западните съюзници на Украйна.

Той заяви, че това ще се извършва при спазване на правилата, като добави: "Няма да бъде по военен начин, защото не сме във война. Ние помагаме на страна, която е във война" с Русия.

Франция ще предостави на Украйна и системи за противовъздушна отбрана "Crotale", каза той, без да уточнява колко на брой.


Мъск: Ще продължим да финансираме Украйна, въпреки че „Старлинк“ губи пари

Броят им се уточнява "с украинците", каза той и добави, че "ще бъде значителен, за да им позволи да защитават небето си".

Министърът заяви, че на Киев могат да бъдат доставени още шест мобилни артилерийски установки "Цезар" в допълнение към вече предоставените 18, като се разглежда и възможността за предоставяне на ракети земя-земя.

"Цезар" може да нанася точни удари по цели, отдалечени на повече от 40 км.

В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж ще достави радари, системи и ракети на Украйна. 
БГНЕС