Атаките в Украйна
Атаките в Украйна / Guliver/Getty Images
Нито има, нито ще има заплаха за сигурността на Гърция след споразумението за изпращане на гръцки бронирани машини в Украйна, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос в парламента.

Панайотопулос отговори на депутата от основната опозиционна СИРИЗА Гиоргос Ципрас, който протестира срещу липсата на правителствен брифинг за партиите относно споразумението между Гърция и Германия, подписано на 16 септември, заявявайки че то ще застраши сигурността на Гърция. Съгласно споразумението Гърция ще изпрати на Украйна 40 свои бронирани машини, които Германия ще замени с 40 от собствения си по-стар военен парк. Споразумението е част от европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия.

Министърът заяви, че в края на октомври ще поиска свикване на Постоянната комисия по национална отбрана и външни работи на парламента, за да запознае страните с подробностите. По думите му обменът ще бъде едновременен, като няма да остави празнина в отбраната на Гърция. Засега първите 10 германски бронирани машини се очакват в Гърция от Германия около 21 октомври, а следващата партида ще пристигне след около месец.

САЩ ще изпратят на Украйна по бърза процедура боеприпаси и джипове „Хъмви“ за 725 млн. долара

Украинците са запознати с бронираните машини, които Гърция ще изпрати, тъй като те идват от Източна Германия и са руско производство, отбеляза министърът.

"Германските бронирани машини не са от най-нов технологичен клас, но са много по-добри и осъвременени от тези, които ние предоставяме", каза Панайотопулос.

Германия ще финансира обучението и транспорта до Гърция, а сега остава Украйна да организира заплащането и транспортирането им. Гърция няма да поеме разходите за трансферите, увери той, а Германия ще осигури и безплатно обучение за украинските военни.

"Никога не сме предоставяли критични оперативни материали на гръцките въоръжени сили, нито пък планираме да го правим", каза Панайотопулос, като подчерта особено важността на гръцките острови, където противоракетните системи с малък или среден обсег са оперативно активни. " Отбранителната организация на Гърция няма да бъде отслабена по никакъв начин нито на островите, нито на която и да е нейна територия. Нашите съюзници са наясно и разбират, тъй като сме под заплаха и сме изправени пред конкретна такава", добави той.
БГНЕС