На Великобритания може да ѝ бъде предложено удължаване на Брекзит до 22 май, ако депутатите одобрят сделката на премиера Тереза Мей следващата седмица. Това се казва в чернови документи на Европейския съвет, цитирани от Би Би Си.
 
В черновите пише, че ЕС обмисля отлагане на Брекзит след 29 март, но се казва, че такова удължаване е възможно само до европейските избори.

Лидерите от ЕС обсъждат варианти за отлагане на Брекзит
 
В Брюксел Мей говори пред лидерите на страните в ЕС, за да се опита да ги убеди да подкрепят удължаването на Брекзит.
 
Към момента тази информация е само на чернова и дискусиите продължават. Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че лидерите обсъждат и удължаване до 7 май, а не 22-ри. Освен това той съобщава, че Мей е говорила 90 минути и многократно е била питана какъв е планът ѝ, ако изгуби и третия значим вот в парламента.


Един милион подкрепиха петицията за отмяна на Брекзит
 
Френският президент Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че ако депутатите отхвърлят сделката ѝ следващата седмица, Великобритания ще излезе без сделка. „В случай на негативен вот от Великобритания ние ще преминем към излизане без сделка. Всички го знаем. Важно е да бъдем ясни в тези дни и моменти”, заяви Макрон, когато пристигна на срещата.
 
Преговарящият от страната на ЕС Мишел Барние заяви, че кратко отлагане на Брекзит „трябва да бъде обвързано с положително гласуване от камарата на общините”. „Ние направихме най-доброто, което можахме, сега решението е в ръцете на Лондон”, заяви той.
БТА