Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис поздрави българските власти за действията по предотвратяването на разпространението на чума по животните.

„Искам да изразя искрената си подкрепа за българското правителство, българските ветеринарни власти и българите, които разбират обстановката на място“, заяви той пред български кореспонденти в Брюксел. „От наша гледна точка на място са предприети много ефективни и необходими мерки. Те са напълно в съответствие с нашите препоръки и правила“, добави той.

Установиха вторично огнище на чума в Болярово

Трябва отново ясно да се каже, че тази болест се предава в пряк контакт между животните. Разпространението на болестта не става чрез посредници, отбеляза еврокомисарят. Той призова да се обърне внимание на човешките действия и на хората да бъде припомнена забраната за незаконна търговия с животни и месо. Хората имат задължението да следват правилата. Няма съмнение, че за хората това са болезнени картини. Много е трудно на хората да го приемат. Важното е, че необходимите мерки са предприети, коментира Андрюкайтис по повод избиването на болните животни.

Той отбеляза, че стопаните получават много високи обезщетения - над 250 лева, над пазарната цена. ЕК изцяло подкрепя в това отношение българските власти. Европейски ветеринари вече са на място и работят със своите български колеги. Добре е, че обезщетенията бяха бързо изплатени, добави еврокомисарят.


По неговите думи заразяването на животните няма нищо общо с биотероризъм. Хората трябва да разберат, че много болести се дължат на изменението в околната среда, в природата.

В две стада има констатирана положителна проба

През 2011 г. имаше подобни случаи в България, българските власти се справиха много добре, коментира той. Прилагането на строги мерки е необходимост, тя трябва да бъде възприета. Рано е да се говори за следващата стъпка, за ваксинациите, защото те биха променили статута на България като износител на овче и козе месо. Това е много чувствителен въпрос, който трябва да бъде решен от българските власти и учените. ЕК е насреща, за да помогне, заяви Андрюкайтис.

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено (ВИДЕО)

Знам, че някои политици си играят с чувствата на хората. Важно е обществото да бъде информирано, за да разбира какво се случва. Всички се сблъскваме с фалшиви новини и пропаганда, често чувствата имат важна роля, някои си играят с тях - навсякъде по света. Възможностите за злоупотреба с чувствата на хората се разширяват все повече. Важно е да подаваме правилните послания навреме, да бъдем открити. В случая става дума за прехраната на засегнатите хора, за българския износ на месо. Можете ли да си представите последиците за икономиката и хората, ако страната бъде затворена за износ на животинско месо, попита еврокомисарят.

БСП с нови критики към правителството заради скандала с чумата по животните

Въпросите са много сложни, а опростяването е основното предизвикателство. Опростенчеството се разпространява много бързо, Фейсбук е пълен със специалисти по всички въпроси. Става дума за чувства, но няма нищо общо с действителността и науката. Трябва да използваме научен подход. Съветвам хората да взимат основани на науката решения, допълни еврокомисарят.
БТА